Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Magtárból szociális intézmény

(2011.06.15, Megtekintés: 2949) - az érthetetlen okból megszüntetett régi honlapról...

Elkezdi munkáját az Ökumenikus Segélyszervezet első intézménye Nyugat- (talán inkább Dél-)* Magyarországon. Kastélyosdombón szenvedélybetegek nappali ellátója nyílik, s más egyéb, kapcsolódó szolgáltatáshoz is hozzáfér az oda betérő.

A szó legszorosabb értelemben az ország peremvidékén járunk. Az Ormánságtól nyugatra, a horvát határtól kőhajításra Somogy megye legdélebbi csücskében kanyarog a szűk út Kastélyosdombó felé. Elképzelni is nehéz Budapesttől távolabb eső helyet ebben az országban, a 260 kilométer megtételéhez, még az autópályát használva is, három és fél óra szükséges. Forgalom nincs, a volánbusz naponta hatszor érinti a települést, kizárólag munkanapokon. A vasúti szárnyvonalat évekkel ezelőtt bezárták. A falut tényleg csak az közelíti meg, akinek dolga van errefelé.

 

kdombo.jpg

A 352 lakosú település a létezés szélén egyensúlyoz. A népesség öregszik, aki teheti, elmegy innen. A teljes lakosságból maroknyi embernek van munkája, talán ha tucat ember visz haza valamennyi pénzt a hó végén. Sok a szenvedélybeteg, alkoholista, játékgép-függő. Igaz, Kastélyosdombón az iváson és a gépezésen túl nincs különösebb programválaszték. Illetve eddig nem volt. Mostantól van. Az Ökumenikus Segélyszervezet komplex ellátó intézménye éppen azoknak az embereknek készül, akik kitörnének ebből az ördögi körből, vagy legalább értelmesen és kulturált körülmények között töltenék el szabadidejüket.

Az intézmény céljai közé tartozik a szenvedélybetegek nappali ellátása, de ezen kívül egészségügyi, munkaügyi, életvezetési tanácsadással és ügyintézéssel is segítenek a betérőkön. „A legtöbben azért jönnek be, mert olyan dolgokat biztosítunk, ami máshol elérhetetlen számukra.” – meséli Révfalvi Dorottya, a Segélyszervezet munkatársa. Az intézménybe betérőknek lehetőségük van mosni, fürdeni, hozzájutnak telefonhoz, internethez, televízióhoz, és ételt is kapnak. „A szolgáltatások vonzzák be őket, de ha már itt vannak, könnyebben elérjük őket a segítséggel.”

A kastélyosdombói Dráva-kastélyt a Somogy Megyei Önkormányzat adja bérbe, de a teljes rekonstrukcióhoz százmilliós összeg hiányzik. Egyelőre a birtokhoz tartozó magtárban kialakított terem lakható, jelenleg itt működik a központ. Az intézet a falu legnagyobb munkaerő-foglalkoztatója. A bejelentkezők száma egyre nő, az 50 főt befogadó helyre már várólistára lehet csak föliratkozni.

* Jelen honlap szerkesztőjének a megjegyzése!

(A cikk átvéve a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet honlapjáról)

[Vissza a kezdő oldalra]

 
 

 

Profilkép
Látogató számláló


Statisztika

Most: 1
Összes: 28455
30 nap: 935
24 óra: 23